Hvor vigtigt er ERP egentlig?

Vigtigheden af ERP-systemet er forskellig fra virksomhed til virksomhed og fra branche til branche. Eksempelvis for ordreproducerende virksomheder, hvor ERP-systemet understøtter kerneprocesser omkring ordremodtagelse, produktion og levering, er det særdeles forretningskritisk, hvis systemet ikke lever op til forventningerne. Med andre ord: Jo tættere man er forbundet tidsmæssigt til sine kunder og leverandører, jo mere forretningskritisk er ERP-systemet. I andre virksomheder, hvor systemet ikke indvirker på de kundevendte eller produktionsorienterede processer, kan man leve længere uden ERP.

I virksomheder, hvor størstedelen af forretningsprocesserne er understøttet af ERP, vil det hurtigt få mærkbar betydning, hvis ERP-systemet ikke fungerer efter hensigten. Problemer med ERP-systemer er derfor i mange tilfælde ensbetydende med forretningsproblemer og kan få stor betydning for virksomhedens resultater på kort eller langt sigt.

Omvendt er ERP rigtigt anvendt en mulighed for at skabe orden i eget hus og kan fungere som limen, der holder sammen på forretningen eller endog være en central vækstfaktor. På grund af den forretningsmæssige vigtighed er det vores anbefaling, at virksomheder, der står over for investeringer i ERP, betragter indførelsen af systemet som et virksomhedsstrategisk projekt af stor betydning for den fremtidige udvikling af virksomheden.

I og med at ERP er et strategisk værktøj, der griber dybt ind i virksomhedens processer, må både anskaffelse, udskiftning og videreudvikling af ERP-systemet have topledelsens absolutte bevågenhed. Beslutninger, der vedrører ERP, er forretningsbeslutninger, og derfor er det er helt nødvendigt for topledelsen at udvise rettidig omhu, når det gælder ERP. Dette gælder ligeledes, når en virksomhed overvejer at gå globalt. Her kan ERP-systemet både anvendes som et vigtigt værktøj til at opbygge forretningen på nye markeder og efterfølgende sikre, at virksomhedens aktiviteter på de nye markeder hænger sammen med hensyn til fælles processer. Samtidig kan systemet sikre både overblik og fleksibilitet.

I og med at ERP er et strategisk værktøj, der griber dybt ind i virksomhedens processer, må både anskaffelse, udskiftning og videreudvikling af ERP-systemet have topledelsens absolutte bevågenhed.